„Modus Asset Management“ ir „Swedbank“ susitarė dėl 20 mln. eurų finansavimo 57 MW saulės jėgainių portfeliui Latvijoje

Atsinaujinančios energetikos investicinių fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management“, vykdanti veiklą Baltijos bei Vidurio Rytų Europos šalyse, ir bankas „Swedbank AS“ susitarė dėl 20 mln. eurų finansavimo 57 MW galios saulės jėgainių portfelio statyboms Latvijoje.

„Swedbank AS“ suteikė 20 mln. eurų paskolą įmonėms, priklausančioms uždarojo tipo informuotiesiems investuotojams skirtam investiciniam fondui „Clean Energy Infrastructure Fund“ (CEIF), kurį valdo „Modus Asset Manangement“. 

Gautos lėšos bus skirtos 57 MW galios saulės jėgainių portfelio, kurį sudaro 10 atskirų projektų Latvijoje, statyboms. 

Numatoma, kad bendra metinė portfelio elektros energijos gamyba sieks 64 GWh. Pirmosios portfelį sudarančios jėgainės pradės veikti dar šiais metais, o likusios – kitų metų pradžioje. Jėgainėse bus naudojami pažangūs dvipusiai saulės moduliai su vienos ašies sekimo ir fiksuoto kampo technologijomis, kad būtų užtikrintas kuo didesnis efektyvumas ir energijos gamyba.

„Vertiname besitęsiančią partnerystę su „Swedbank“ bei galimybę pradėti bendradarbiavimą Latvijoje. Statomų saulės jėgainių portfelis yra vienas didžiausių šalyje ir leis kasmet aprūpinti tvaria elektros energija daugiau nei 30 000 namų ūkių. Šis saulės jėgainių portfelis dar labiau paspartins regiono energetikos perėjimą prie atsinaujinančių šaltinių ir sustiprins vietinius elektros energijos gamybos pajėgumus“, – sako Povilas Pečiulis, „Modus Asset Management“ generalinis direktorius.

„Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su „Modus Asset Management“ įgyvendinant šį svarbų projektą, kuris žymi produktyvaus, abipusiu pasitikėjimu ir konkurencingomis sąlygomis grindžiamo bendradarbiavimo Latvijoje pradžią. Ši investicija į saulės elektrinių portfelį reikšmingai prisidės prie mūsų šalies ir daugelio namų ūkių perėjimo prie energetinės nepriklausomybės. Mūsų siekis skatinti tvarius energetikos sprendimus puikiai dera su „Modus Asset Management“ veikla. Investuodami į atsinaujinančiosios energijos gamybą užtikriname tvaresnę ateitį bei patikimus energijos šaltinius ateinančioms kartoms. Tikimės tolesnės partnerystės, skatinančios inovacijas ir tvarumą, bei rodančios, kad pasitikint ir bendradarbiaujant viskas yra įmanoma“, – teigia Jevgenijs Ivanovs, „Swedbank AS“ valdybos narys ir verslo klientų skyriaus vadovas.

CEIF yra ketvirtasis atsinaujinančiosios energetikos investicinis fondas, kurį 2023 m. įsteigė „Modus Asset Management“. Fondas investuoja Baltijos šalyse, Lenkijoje ir kitose Vidurio Rytų Europos šalyse, atitinka aukščiausią tamsiai žalią (angl. „Dark Green“) finansinių produktų tvarumo reitingą ir yra orientuotas į ilgalaikes investicijas. Fondas daugiausia dėmesio skiria saulės ir vėjo jėgainėms bei energijos kaupimo sistemoms. Fondo tikslinis dydis yra 200 mln. eurų, o maksimalus dydis – 350 mln. eurų. Numatoma, kad bendra fondo valdomų objektų galia sieks 600 MW.